Turijska kobasicijada ili «Veliki vašar» u Turiji, Republika Srbija, ove je godine, kao rijetko kada, održana po lijepom vremenu i privukla je na tisuće posjetitelja među kojima su bili i predstavnici Udruge „ZLATNA ŠAJBA“. Dočekali su nas uvijek gostoljubivi domaćini u svojoj
kući kobasica uz nastupe folklornih skupina iz cijele Srbije. Oko podne na traktorskoj je prikolici stigla glavna „zvijezda“ 34. KOBSICIJADE uredno složena 2034 metra duga kobasica. Uskoro je počela prodaje kobasice i to „po dužnom metru“. Vrlo brzo su nestali i posljednji metri kobasice.

Svečani ručak bio je u sportskoj dvorani. Nazočili su mu kobasičari i salameri iz; Békéscsabe, Šida, Lemeša, Svetog Petra u Šumi, Srbobrana i Sevnice.
Večernje sate proveli smo u Novom Sadu u restoranu „KUĆERAK KRAJ ČESME“ na Dunavu. U nedjelju u jutro obišli smo poznatu „FUTOŠKU PIJACU U NOVOM SADU“ bogatu prehrambenim proizvodima.
Na povratku za Samobor posjetili smo obiteljsko gospodarstvo „MILJEVIĆ“ na Fruškoj Gori koje je uzorno gospodarstvu u ruralnom turizmu. Ugodan ambijent, ljubazni domaćini, odlična hrana i vrsna pića.

 

M. Tadić