Predstavnici Udruge „ZLATNA ŠAJBA“ uputili su se 10.2.2018. u dva kombi vozila-u jednom seniori, a u drugom kadeti, na“XXI. SREMSKU SVINJOKOLJU I KOBASICIJADU“ koja se tradicionalno održava svake godine u Šidu u Republici Srbiji u organizaciji „Udruženja Sremska svinjokolja i kobasicijada“. Predstavnici „ ZLATNE ŠAJBE“ redovito sudjeluju na toj manifestaciji kao što i predstavnici „UDRUŽENJA SREMSKA SVINJOKOLJA I KOBASICIJADA“ sudjeluju na SAMOBORSKOJ SALAMIJADI. Na taj način članovi UDRUGE „ZLATNA ŠAJBA“ razvijaju prijateljske i poslovne odnose s tom udrugom te istodobno sa Hrvatskim kulturnim društvom u Šidu i Slovačkim kulturno-umjetničkim društvom JEDNOTA u Šidu.

Tijekom manifestacije organiziraju se natjecanja:

  • U obradi svinjskog mesa
  • Brzom jedenju kobasica
  • Pravljenju kobasica

Pod obradom svinjskog mesa podrazumijevaju se svi propisani postupci od nakon skidanja dlaka s trupa svinje do pravljenja 3-4 kg kobasica. Sadašnji rekord u brzoj obradi je 3 minute i 30 sekundi.

Pobjednik u brzom jedenju kobasica je onaj natjecatelj koji prvi pojede 1 kg pečenih kobasica (obično je to najmršaviji natjecatelj).

Natjecanje u pravljenju kobasica je vrlo zanimljivo i poglavito orijentirano na vrsnoću kobasica i regionalne razlike u recepturi. Naši natjecatelji: Goran Roso, Mladen Radovanići Krešimir Petrić„osvjetlali su obraz“našem izaslanstvu osvojivši pobjednički pehar.

Tijekom poslijepodneva predstavnici naše Udruge: predsjednik dr.sc. Dubravko Viduč, dr.sc. Vera Tadić, Mira Perković i Marko Tadić sastali su se s predstavnicima HKD Šid na čelu s predsjednikom Josipom Pavlovićem. Razmatrani su dosadašnji oblici i rezultati suradnje te mogućnosti njezina unapređivanje. Gospodin Pavlović upoznao je svoje sugovornike s brojnim problemima s kojima se susreću Hrvati u Šidu i ne samo u Šidu. Dogovorena je još intenzivnija suradnje između dvije udruge te nastavak razgovora tijekom ovogodišnje Samoborske salamijade.

Tijekom zajedničke večere predsjednici UDRUGE „ZLATNA ŠAJBA“i„UDRUŽENJA SREMSKA SVINJOKOLJA I KOBASICIJADA“ razmijenili su prigodne poklone uz “ DOVIĐENJA U SAMOBORU NA 31. SAMOBORSKOJ SALAMIJADI“.

 

M. Tadić