Na poziv općine Sveti Petar u Šumi predstavnici Udruge „ZLATNA ŠAJBA“ sudjelovali su na Međunarodnom sajmu: “S klobasom u Europu“ i „Dani srednjoeuropskih kobasica“ što su održani 2.– 4. 3. 2018. Organizator manifestacija bila je općina Sveti Petar u Šumi.

Svečanom otvorenju sajma nazočili su predstavnici; Sabora i Vlade Republike Hrvatske, Istarske županije, Grada Zagreba, pojedinih istarskih gradova i općina, brojnih udruga proizvođača salama i kobasica iz Hrvatske i inozemstva te znatan broj gospodarstvenika i predstavnika medija.

Tijekom svečanog otvaranja Sajma dodijeljena su odličja najboljim proizvođačima proizvoda u pet kategorija: istarska kobasica, kosnica, kulenova seka , slavonska kobasica i specifična kobasica. Kakvoću proizvoda ocijenila je Udruga senzornih analitičara „Gustus“. U najavi manifestacije organizator Općina Sveti Petar u Šumi navodi: „Kobasice su dio naše povijesti, naše kulture i našeg identiteta“ te dodaje da je među poznatim autohtonim proizvodima od svinjskog mesa „istarska kobasica jedan od najvažnijih domaćih proizvoda“.

Izuzetno uspješan uvod u tu manifestaciju bilo je organiziranje GURMETA „S klobasom u Europu“ u Zagrebu 21.2.2018. u restoranu „Matis“.

Posebno zanimljivi dijelovi cjelodnevnog programa bili su:

  • Izrada srednjeeuropske kobasice :“Kobasice i teran u EU“)
  • V. svjetsko prvenstvo u nadivanju kobasica na beku
  • Mimohod vitezova i izbor novih vitezova od kobasica.

Predstavnici „ZLATNE ŠAJBE“ sudjelovali su u sve tri manifestacije.