U malom istarskom naselju Tinjan, jednom od osam naselja istoimene općine s približno 1.700 stanovnika, održan je između 19. i 21. listopada 2018. 12. Internacionalni sajam pršuta (ISAP). ISAP se redovito organizira od 1994. godine.
Na sajmu su sudjelovali izlagači iz; Hrvatske, Slovenije, Italije, Španjolske, Austrije, Njemačke, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, njih 45. Manifestacija se održavala ispod velebnog i funkcionalnog šatora površine 1.750 m2 te još 350 m2 restoranskog i kuhinjskog prostora. Sajam je posjetilo više od 25.000 posjetitelja.

Ove je godine ocijenjeno ukupno 36 pršuta u ovim kategorijama:
• Istarski pršut,
• Dalmatinski pršut,
• Drniški pršut,
• Krčki pršut,
• Nedimljeni pršut,
• Dimljeni pršut.
Titulom „šampion sajma“ proglašen je pršut proizvođača Euro delikatese Pršutane Mijukić iz Runovića kraj Imotskog, a šampionske ocjene u pripadnim kategorijama dobili su za istarski pršut Pršutane Jelenić iz Svetog Petra u Šumi, za drniški pršut proizvođača Bel Cro Trade iz Drniša.
Tijekom Sajma organizirana je „vođena degustacija“ pršuta, a za posjetitelje Sajma narezano je (i prodano) oko 15 tona pršuta.
Tijekom Sajma organizirana su natjecanja u; pljočkanju (hrvatska tradicijska sportska igra slična boćanju), pješačenju i biciklizmu „od lokve do lokve“.

Predstavnici Udruge „Zlatna šajba“ proveli su zanimljiv dan na Sajmu, a u organizaciji načelnika općine Sveti Petar u Šumi dr.sc. Maria Bratulića. Podrobnije su se upoznali s organizacijom i „ekonomikom“ Sajma. Posebno su bili zainteresirani za informaciju da se u Tinjanu priprema izgradnja „kuće pršuta i muzeja pršuta“ jer su i sami, znatno ranije, pokrenuli inicijativu da se u Samoboru organizira „Samoborski muzej salama“.