Trebala je biti najava i uvod u veliki jubilej, u veliku predstavu koja se treba održati u Ljubljani pred nekoliko desetaka tisuća ljudi. Jer, samo je korak do jubilarne 60. Sevničke salamijade. A održana je nikad skromnija, reducirana u svim segmentima i pomalo u strahu od nadolazeće zaraze koju izaziva korona virus.

Ponovo je održana u dva dijela, onaj protokolarniji dio u Vinskoj kleti Mastnak na Krakovu gdje su Župan gospodin Srečko Ocvirk i predsjednik Udruge gospodin Zdravko Mastnak dočekivali goste zahvaljujući im na dolasku.

Stigli su Austrijanci, Šidljani, koji su prije dolaska posjetili grob pokojnog Stane, Slovaci i mi iz Hrvatske – predstavnici Svetog Petra u Šumi, Sisčani, i po prvi puta predsjednik i član udruge iz Svete Nedelje i mi Samoborci u nikad jačem sastavu – dožupan gosp. Hrvoje Frankić, pročelnici gospoda Marinko Đepina i Željko Radovanić i predsjednik Udruge Dubravko Viduč.

Druženje uz ručak, izmjenu poklona uz pokoju lijepu riječ potrajalo je nešto krače nego li ranije. Oprez i najavljene mjere zbog pandemije koja je bila u naletu učinili su svoje. Ubrzo jedan dio gostiju preselio se na novu lokaciju, u Gostilnu Vrtovšek gdje se održavao natjecateljski dio priredbe. Proglašenje rezultata, proglašenje pobjednika i podjela nagrada odvijala samo u prostorima gostionice uz jedva nekoliko desetaka natjecatelja i gostiju, bez popratnih događanja koja su uobičajena za ovu manifestaciju. Raspoloženje jedva da je bilo svečarsko, a gosti su se počeli razilaziti u vrijeme kad su ranijih godina tek punili šatore i prostore oko Gostilne.

Naši predstavnici koje je predvodio Perković dočekali su objavu rezultata, proslavili čašicom cvičeka osvojeno drugo mjesto u međunarodnoj konkurenciji koje je svojom salamom osvojio naš Kruhan i vratili se u Samobor.

Samo tri dana kasnije, krajem tjedna stupile su na snagu nove mjere u borbi protiv širenja korona virusa i sve daljnje aktivnosti stavljene su u drugi plan.