Predstavnici Udruge „ZLATNA ŠAJBA“ iz Samobora bili su nazočni ovogodišnjoj, dvanaestoj po redu, manifestaciji „LEMEŠKI KULEN FEST“ što je održana 21. – 22. rujna 2018.
Lemeš ili Svetozar Miletić (mađarski: Nemesmilitic) je selo na sjeveru Bačke u Vojvodini, Srbija. Naziv Lemeš uobičajen je među Bunjevcima koji žive u mjestu. Naziv Svetozar Miletić selo je dobilo 1925. godine po srpskom političaru Svetozaru Miletiću.
Mjesto su osnovali subotički plemići, pretežito Bunjevci, koji su se 1747. usprotivili obvezi plaćanja dažbina po tada važećim propisima te su odlučili iseliti se i nastaniti južnije na području današnjeg Lemeša.
U Lemešu je već godine 1752. utemeljena katolička župa. Svećenici u župi bili su pretežito Hrvati. Iste je godine izgrađena prva crkva. Danas je u selu crkva posvećena Rođenju Blažene Djevice Marije.
U Lemešu je godine 1948. bilo 4.105 stanovnika, a 2011. 2.746. Najviše je bilo Mađara i Hrvata.
U Lemešu djeluju: Hrvatsko bunjevačko kulturno-umjetničko društvo „Lemeš“, Hrvatsko kulturno-umjetnički društvo „Knezi Stipan Šimeta“ te nevladina udruga Hrvatski demokratski forum „Preporuke iz Lemeša“.
U Lemešu se redovito svake godine organiziraju ove manifestacije; žetvena manifestacija „Dužijanca“, Preljska manifestacija „Marin bal“, Kalvarija , ulični šah i gastronomski festival „Lemeški kulen fest“.
„Lemeški kulen fest“ organizira od 2006. godine Udruženje „Lemeški kulen“,
Program manifestacije “LEMEŠKI KULEN FEST” ove je godine bio:
• Predstavljanje i prodaja kulena,
• Natjecanje proizvođača kulena,
• Kulturno-zabavni program,
• Nagradne igre,
• Tamburaši,
• Koncert Zvonka Bogdana.

Proizvođači su se natjecali u dvije kategorije; 1. Lemeški kulen i 2. Kulen. Natjecateljima su dodjeljivana ova odličja; apsolutni pobjednik, zlatna medalja, srebrena medalja, brončana medalja. Sudjelovalo je više od tridesetak natjecatelja.
Naši su domaćini učinili sve da se ugodno osjećamo. Ozračje je bilo vrlo ugodno. Domaćini su nam, povrh sudjelovanja u cjelovitom programu manifestacije, organizirali posjetu nadaleko poznatoj vinariji „ZVONKO BOGDAN“ u Paliću,
Rastanak s našim domaćinima bio je znakovit: fišpaprikaš, smuđ sa roštilja, rizling „i rezanci s makom“ u ČARDI „PIKEC“ u Bezdanu.
Pozdravili smo se uz „DOVIĐENJA NA SAMOBORSKOJ SALAMIJADI 2019.“