Prošla je godina bila u znaku jubilarne 30. Samoborske salamijade pa ako je itko pomislio da će njeno 31. izdanje biti skromnije ili odrađeno potpuno rutinski mogao se 24. ožujka u Sportskoj dvorani Samobor uvjeriti da se to nije dogodilo. Tome je tako jer i Dubravko Viduč, predsjednik Udruge Zlatna šajba koja je organizator Salamijade, ističe da samoborski “šajberi“ organizaciji pristupaju kao da im je prva.

“Treba na vrijeme osigurati prostor, ugovoriti glazbu, voditelja, dogovoriti ugostitelje, animirati proizvođače, organizirati prijem uzoraka i ocjenjivanje, pravovremeno pozvati uzvanike, osigurati nagrade, rezervirati smještaj za goste iz inozemstva, pripremiti materijale za tiskanje kataloga, plakata, ulaznica, pa onda razglas, hranu i piće, sponzore i još tisuće sitnica o kojima nikad nismo progovorili. Sve su to poslovi koji nikad ne prestaju, traju čitavu godinu”, kaže predsjednik Udruge Zlatna šajba Dubravko Viduč.

Dokaz da su entuzijazam i kvaliteta prepoznati je i ovogodišnje pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović te dolazak na 31. Samoborsku salamijadu brojnih gostiju iz inozemstva, kao i saborskih zastupnika. U naš grad su pristigli gosti iz Mađarske, Slovenije, Srbije i BiH-a, a salame su degustirali i saborski zastupnici Mihael Zmajlović i Ivan Pernar te Krešo Beljak, koji je još bio i u dvostrukoj ulozi kao gradonačelnik Samobora te predsjednik HSS-a.  Salamijadu nije propustio ni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a u Samobor su došli veleposlanica Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić, konzul u Veleposlanstvu Mađarske u Hrvatskoj Zorán Babity te gosti iz drugih krajeva Hrvatske. Domaće redove predstavljali su zamjenici samoborskog gradonačelnika Sanja Horvat Iveković i Željko Stanec, predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić, u ime Zagrebačke županije pročelnik Josip Kraljičković, županijski vijećnici Stjepan Kozlina i Zvjezdana Sečen te ovogodišnja vinska kraljica Lucija Fabek. Kao i prošle godine, prisutne je zabavljao i rasplesao Mirko Švenda Žiga.

Zanimljivost ovogodišnjeg izdanja manifestacije je to što su Velike zlatne šajbe pripale djedu i unuku – Tomi i Marku Nagliću. Druga zanimljivost je da je stariji član obitelji Naglić (Tomo) i prošle godine pobijedio u kategoriji Domaći uzgajivači svinja, dok je mladom Marku ovo prva titula najboljeg i to u kategoriji Domaći proizvođači.

Gosti, uzvanici i posjetitelji Salamijade i ove su godine imali priliku uživati u specijalitetima samoborskih i gostujućih ugostitelja. Domaće snage predstavljali su Hotel Lavica, Restaurant Mirna, Restaurant Franja, bili su tu i Hotel Santiny iz Svete Nedelje te Kuharska akademija našeg poznatog chefa Branka Ognjenovića, kao i dugogodišnji prijatelj i pratitelj Salamijade, Bistro Kod Damira iz Staroga Grada na Hvaru vlasnika Damira Čavića.

Pokrovitelji manifestacije bili su Grad Samobor, Grad Zagreb i Zagrebačka županija, pripomogli su i brojni sponzori, a medijski pokrovitelji bili su Glasnik Samobora i Svete Nedelje i Radio Samobor.

Nagrade po kategorijama

Međunarodna ocjenjivačka komisija ocijenila je ove godine ukupno 162 uzorka salame, što je za tridesetak više nego prošle godine. Najbrojnija je bila kategorija Domaći proizvođači, u kojoj se za Veliku zlatnu šajbu “borilo” 73 šajbera, a pripalo im je 18 zlatnih, 48 srebrnih i 7 brončanih šajbi.

U Međunarodnoj konkurenciji ukupno se prijavilo 47 natjecatelja, najviše iz Slovenije te BiH-a, a dodijeljeno je 10 zlatnih, 27 srebrnih i 10 brončanih šajbi.

U kategoriji Domaći uzgajivači svinja osvojene su 2 zlatne i 6 srebrnih šajbi, da bi u Posebnoj kategoriji u konkurenciji 34-ero natjecatelja bilo uručeno 5 zlatnih, 21 srebrna i 8 brončanih šajbi.

Kao što smo već istaknuli, na 31. Samoborskoj salamijadi u domaćoj konkurenciji važno je bilo prezivati se Naglić. Veliku zlatnu šajbu među Domaćim proizvođačima osvojio je Marko Naglić (58,20 bodova) iz Svetog Martina pod Okićem, a time je zaslužio i putovanje u Toskanu za dvoje u organizaciji Idea putovanja. Velika zlatna šajba u konkurenciji Domaći uzgajivači svinja pripala je njegovom djedu Tomi Nagliću (55,23 bodova). Kod Međunarodnih proizvođača najbolji je bio Damjan Habinc iz slovenske Sevnice, a u Sloveniju je otišla i Velika zlatna šajba u Posebnoj kategoriji – osvojila ju je Andrejka Zobarič iz Dobove.

Ocjenjivačku komisiju činili su ove godine Milinko Perković (predsjednik), Ivan Kruhan, Ivica Kupres, Dražen Naglić, Mladen Radovanić, Matija Roso, Marko Tadić, Damir Vrančić i Dubravko Viduč.

M. T.