Predstavnici UDRUGE ZLATNA ŠAJBA iz Samobora bili su 9. veljače 2019. na 22. manifestaciji „ SREMSKA KOBASICIJADA I SVINJOKOLJ“ što se od 1996. godine redovito održava u Šidu, malom gradu u Srijemu na obroncima Fruške gore, prvog i najstarijeg nacionalnog parka u Republici Srbiji.

Organizator manifestacije je UDRUŽENJE SREMSKA SVINJOKOLJA I KOBASICIJADA. Manifestacija se održava tijekom dva dana u Sportskoj dvorani u Šidu te u Slovačkom domu u Šidu:
Prvoga dana natjecatelji se natječu u:

·         Brzoj obradi mesa,

·         Pravljenju kobasica,

·         Brzom jedenju kuhanih kobasica,

Sportska dvorana-sve je spremno za početak                                                     Svečano otvaranje manifestacije

Nekoliko stotina posjetitelja prati svako od tih natjecanja. Mesari iz Šida „planetarno“ su poznati po brzini rasijecanja svinjskih polovica i standardnoj obradi mesa koja završava s  „nadijevanjem-pravljenjem kobasica“. Ovogodišnji rezultat je 3 minute i 30 sekundi.

Nova natjecateljska disciplina (uspostavljena 2018. godine) je pravljenje kobasica. Natječu se ekipe koje se pravodobno prijave za natjecanje. „Sirovine“ za natjecatelje osigurava organizator, a od natjecatelja se očekuju; znanje, mašta, inovativnost ….Pripravljene – nadjevene kobasice ocjenjuje neovisno-iskusno povjerenstvo. Pobjednici dobivaju priznanja i nagrade, a kobasice završavaju u loncu za kuhanje prije degustacije.

Najatraktivnije natjecanje je „brzo jedenje kuhanih kobasica“. Natjecatelji, koji su se prethodno prijavili za natjecanje, stoje iza svojih stolova. Ispred njih je jednak broj kobasica iste težine. Na znak za početak natjecanja natjecatelji počinju jesti kobasice. Pobjednik je onaj natjecatelj koji u najkraćem vremenu pojede sve kobasice i proguta zadnji zalogaj. Najodaniji navijači izvikuju: “SAMO GUTAJ, NEMOJ ŽVAKATI“. Tradicija je da pobjeđuju najmršaviji natjecatelji !!!

                                                                       Tko će pobijediti – glad ili brzina

Tijekom poslijepodneva predstavnici Zlatne Šajbe susreli su se s novom predsjednicom Hrvatskog kulturnog društva Šid Zoricom Šafarik iz Sota te drugim članovima Društva. Razgovaralo se o nastavku suradnje između HKD Šid i Udruge Zlatna Šajba. Predstavnici HKD Šid razložili su svoju ideju o izgradnji Hrvatskog doma u Šidu. Predstavnici Zlatne Šajbe sugerirali su da čelnici HKD Šid upoznaju Središnji državni ured Republike Hrvatske za Hrvate izvan Hrvatske o svojoj nakani te zatraže podršku Republike Hrvatske.

                                                                            S predstavnicima HKD Šid

Navečer je zajednička večera domaćina i njihovih gostiju. Uz zdravice, jelo i piće drže se prigodni pozdravi i razmjenjuju pokloni uz tradicionalno „vidimo se i slijedeće godine u Šidu“. Predsjednik Zlatne Šajbe zahvalio se predsjedniku organizacijskog odbora manifestacije „SREMSKA KOBASICIJADA I SVINJOKOLJ“ gospodinu Stanislavu Đierčanu na gostoprimstvu, čestitao na vrsnoj organizaciji te dodao:  „Vidimo se u travnju ove godine u Samoboru  na „32. samoborskoj salamijadi“.

                                                                                     Doviđenja u Samoboru

Samobor je daleko od Šida, a čeka nas i granični prijelaz te smo, nakon zajedničke večere, krenuli put Samobora. Umorni, pospani ali i zadovoljni.