35.TURIJSKA KOBASICIJADA

Od početka siječnja pa sve do kraja svibnja održava se veliki broj manifestacija koje se temelje na tradiciji    pojedinog kraja u pravljenju suhomesnatih proizvoda.

Tako je treća po redu održana u vojvođanskom selu TURIJA od 22-24.2.2019.god.

Turija je malo mjesto sa oko 1000 kućanstava, a broj stanovnika se kreće između 2400 i 4800 stanovnika  koji žive na 5200 ha plodne vojvođanske zemlje.

Članovi Udruge Zlatna Šajba, njih 10,  krenuli su na put, zajedno sa sevniškim salamerima koji su i organizirali put. Pridružili su nam se i članovi udruge „S klobasicom u Evropu“ iz Svetog Petra u Šumi.

Krenuli smo veselo, jer se točio  najbolji pjenušac u regiji našeg novog predsjednika Sevniških salamera Zdravka Mastnaka.

U dobrom raspoloženju stigli smo u Novi Sad, gdje nam se pridružio novi  vodič , koji je mijenjao „našeg Jocu“.

Došavši u Turiju ušli smo u veliku gužvu, masu posjetitelja i gomilu suhomenatih proizvoda na čelu  sa kraljicom „Turijskom kobasicom“koja je bila izložena na kolima, na glavnom trgu. Ovogodišnja  kobasica duga je 2035 metara, u nju je ugrađeno 2,5 tone mesa , i po rječima organizatora radilo ju je 10 ljudi puna dva dana.

Na svečanom ručku kojeg su priredili organizatori – Turijski kobasičari na čelu sa predsjednikom Miroslavom Atanasković i predsjednikom općine Srbobran razmijenili smo poklone i dobre želje za daljnjim napredovanjem vrijednih članova Turijske udruge i uputili pozive na našu 32.salamijadu.

Održano je takmičenje u pravljenju svježe kobasice. Sudjelovalo je 30 ekipa i pobijedila je ekipa iz Mađarske – Orošhaze, a drugi su bili naši prijatelji iz Pečuha. U međunarodnoj konkurenciji najbolju kobasicu,  po mišljenju stručnog žirija, donijeli su salameri iz SAMOBORA, a drugi su bili Sevničani….

Nakon uzbudljivog dana vratili smo se u Novi Sad, gdje smo prenoćili i okusili djelić noćnog života.

Drugi dan, odnosno u nedjelju krenuli smo u šoping na „riblju pijacu“ u kupovinu sira i kajmaka, popili kavu, gdje smo bili  intervjuirani za radio Novi Sad.

Na putu prema Novom Bečeju u selu Novo Miloševo, posjetili smo industrijsko – tehnički  muzej „Žeravica“. Najznačajnije mjesto u muzeju pripada kolekciji traktora, koja broji preko 140 primjeraka sa najstarijim i najpoznatijim primjerkom marke HART PARR iz 1920.god. Drugu cjelinu čine strojevi na paru kao što su EPPLE&BUXBAUM, HOFHERR SCHRANTZ i brojni drugi poljoprivredni strojevi.

U svakom slučaju vrlo zanimljiva izložba ,nakon koje smo polako krenuli prema granici odnosno graničnom prijelazu Bogojevo.

Ovog puta naš ulazak u državu Hrvatsku bio je vrlo dramatičan i kompliciran, od prijetnji plaćanja visoke novčane kazne, vraćanja cijelog autobusa natrag i pojedinačnog kažnjavanja.

Ali uz pomoć naših prijatelja veterinara, malo politike i malo šarma uspjeli smo sretno preći granicu i još sretnije se vratiti svojim kućama.

 

Dubravka Viduč