Ponovo je Šid postao mjesto početka salamijada i kobasicijada u godini. Početak veljače s nikad višim temperaturama i nikad ljepšim vremenom, dočekao nas je u osunčanom Šidu u koji smo se ove godine uputili stvarno samo kao gosti.

Nismo prijavili natjecanje u niti jednoj disciplini. To je bila dobra odluka pa smo se mogli posve posvetiti svemu što je organizator priredio.

Nikad ljepše uređena dvorana, veliki broj izlagača, nikada veći broj natjecatelja u pravljenju kobasica i, naravno, veliki broj natjecatelja u brzom jedenju kobasica i količini pojedenih čili papričica. Nova disciplina koja je odmah bila u centru pažnje zbog događaja koji ću malo kasnije opisati.

Pred dvoranom prostor za natjecanje u brzoj obradi svinja, sa standardnim brojem ekipa – tri, jer zapravo za više niti nema mjesta. Interes velik kao i svake godine, navijanje bučno, a ekipa iz Podravske Slatine kao gost, odnosi prvu pobjedu nakon dugo godina apsolutne dominacije ekipe mesne industrije Agropapuk iz Šida. Neizostavni Nemanja objavio je rezultat koji je daleko od postojećeg rekorda, ali veselje pobjednika zbog toga nije bilo manje. I tako će biti sve dok Europa ne uđe u Srbiju i, kao i u drugim zemljama, ne zabrani takav način obrade svinja.

U dvorani bio se teški boj za primat u proizvodnji sremske kobasice. Sve majstor do majstora, ekipe obučene u živopisne dresove svojih udruga ili sponzora, uredili su svoje štandove raznovrsnim proizvodima koje su nudili posjetiteljima u zamjenu za ocjenu, očekujući svakako pohvale za svoje specijalitete. Nikad veći broj izlagača koji su nudili na prodaju suhomesnate proizvode, mliječne proizvode, pića svih vrsta, med, grnčariju, proizvode od drveta, opremu i pribor za obradu mesa i još ponešto što bi se na ovakvom mjestu moglo ponuditi.

Natjecanje u brzom jedenju kobasica završilo je kao i svake godine; pobjednik je natjecatelj iz Bobote, a jedva su ga uspjeli otpratiti s postolja na kome je dugo slavio svoju pobjedu za koju je nagrađen opremom za roštilj i 100 EUR-a.

Zato je natjecanje u jedenju ljutih papričica, koje su bile u obliku tucanog praška, diglo sve posjetitelje na noge. Jedan od natjecatelja je u jednom trenutku počeo povraćati, gotovo izgubio svijest, pritekla je u pomoć i hitna medicinska služba, i na kraju je odvezen u bolnicu. Rekli su mi da su papričice čisti otrov. S obzirom da sam i sam ljubitelj ljutoga, iz čiste znatiželje blago sam prstom kušao smjesu i uvjerio se da je to nešto što nikome nikad ne bih preporučio da kuša. Pobjednik je jedan Mačvanin iz Šabca koji nije pokazivao osobito uzbuđenje, ponašajući se kao da je učinio nešto posve normalno. Siguran sam da su se natjecatelji sjećali i sutradan svog sudjelovanja na natjecanju, a organizatorima ostaje da razmisle hoće li i naredne godine uvrstiti ovu disciplinu.

Sve ostalo bilo je u okvirima očekivanog. Brojni predstavnici udruga iz Slovačke, Slovenije, Mađarske, BiH, Hrvatske i, naravno, iz Srbije, došli su na otvorenje sezone. Sve nas je lijepo pozdravio i pogostio sveprisutni Stanislav na zajedničkoj večeri poslije koje su se naši putovi razišli, jer mi smo polako krenuli doma, dok su drugi ostali na zabavi i na spavanju u Šidu.

Svakako nam je drago da smo ostvarili ponovni susret s našim prijateljima iz Hrvatskog kulturnog društva Šid, čuli novosti iz njihovog života i rada u društvu, i oprostili se nadajući se da ćemo se vidjeti na salamijadi u Samoboru kroz dva mjeseca.