U Tomislavgradu je 12.siječnja 2019. održana 1.Međunarodna kobasicijada.

Tomislavgrad je istodobno i općina i grad u jugozapadnom dijelu BiH, odnosno u Federaciji Bosne i Hercegovine u Hercegbosanskoj županiji. Površinom od 966 km2 jedna je od većih općina u BiH.

Grad je nekoliko puta u svojoj povijesti mijenjao ime: U rimsko doba bio je to Delminijum, u vrijeme hrvatskih i bosanskih vladara Županjac, za turske vladavine Sedidžedid i Županj-potok te u vrijeme Austro-Ugarske Županjac. Između 1928. i 1945. nosio je ime Tomislavgrad, a od 1945. do ljeta 1990.  Duvno te od tada do danas ponovo Tomislavgrad. Očevidno je povijest tog područja bila vrlo burna. „Nesretni su narodi čija je povijest burna“.

Stoljećima je stočarstvo bilo glavna gospodarska djelatnost na području današnje općine Tomislavgrad, a proizvodnja različnih sireva i suhomesnatih proizvoda tradicija. Klima, koju su dominantno određivale okolne planine; Ljubuša, Vran, Čvrsnica, Tušnica, Jelovača,i Midena, bila je vrlo povoljna za proizvodnju i trajnije čuvanje tih proizvoda. Dalmacija i Hercegovina bile su glavno tržište za te proizvode.

Danas je, slično kao i u prošlosti, područje općine Tomislavgrad neto emigracijsko područje pa se broj stanovnika i povrh znatnog prirodnog priraštaja ubrzano smanjuje.

1.MEĐUNAODNA KOBASICIJADA održana je u snijegom i ledom okovanom Tomislavgradu. Vremenske neprilike nisu omele ni organizatore kobasicijade, ni sudionike niti prosudbeno povjerenstvo. Svi oni su gotovo savršeno obavili svoje zadaće.

Organizator manifestacije bila je UDRUGA „DUVANJSKI KOBASIČARI“ iz Tomislavgrada, a općina Tomislavgrad pokroviteljica. Članovi Prosudbenog povjerenstva bili su: Milinko Perković, predsjednik, Dubravko Viduč, Vera Tadić, Zdravko Mastnak, Marko Kozina, Drago Krišto, Bože Radoš, Željko Jurić, Drago Zrinušić, i Marko Jurčević.

PRIPREMA I OCJENJIVANJE UZORAKA                                                                                                                                                                                                                                                                 

Organizatori su zaprimili 130 uzoraka za ocjenjivanje u tri kategorije:

  • Međunarodne salame (29 uzoraka),
  • Domaće salame (31 uzoraka),
  • Domaće kobasice (70 uzoraka)

Povrh sudionika iz Bosne i Hercegovine (Tomislavgrad, Livno, Bosanski Petrovac, Grude, Posušje) na natjecanju su bili i proizvođači iz Hrvatske (Samobor, Sveti Petra u Šumi, Zagreb, Žminj, Imotski), Slovenije (Sevnica, Brežice), Mađarske (Pečuh) i Srbije (Lemeš-Svetozar Miletić).

 NATJECATELJI IZ “LEMEŠA – SVETOZAR MILETIĆ ”                                                                                                                                                        

Najuspješniji natjecatelji bili su: Matija Kupres iz Samobora u kategoriji MEĐUNARODNE SALAME, Drago Krišto, iz Tomislavgrada u kategoriji DOMAĆE SALAME te Stipe Bagarić iz Tomislavgrada u kategoriji DOMAĆE KOBASICE.

Tijekom svečane večere u hotelu Tomislav uručene su nagrade (zlatna, srebrena ili brončana medalja) najuspješnijim natjecateljima. Sudionike zajedničke večere zabavljali su sastavi:  Hrvatska tradicijska baština i Mokarski tamburaši.

   MARKO JURČEVIĆ – BOŽE RADOŠ      

                                                                                                                                                                         

Svekoliku potporu organiziranju 1. MEĐUNARODNE KOBASICIJADE u Tomislavgradu dala je UDRUGA „ZLATNA ŠAJBA“ iz Samobora, a osobito predsjednik Udruge dr.sc. Dubravko Viduč i Milinko Perković, „spiritus movens“ cijelog projekta.

  DUBRAVKO VIDUČ – MILINKO PERKOVIĆ

BEZ NJIH NE IDE !

 

Osobite zasluge za izvrsnu organizaciju kobasicijade pripadaju predsjedniku Udruge „Duvanjski kobasičari“  Marku Jurčeviću i njegovim najbližim suradnicima te naročito „dotepencu“ u Zagreb Boži Radošu iz Seonice.

Tiskani i elektronički mediji primjereno su popratili ovu manifestaciju.

M.T.

Foto: Ivica Šarac