Prošla je još jedna međunarodna Samoborska salamijada, 35. po redu. Održana je u restoranu „Vilinske jame” u Grdanjcima u subotu 1. travnja 2023.godine. Generalni pokrovitelj bila je Vlada Republike Hrvatske, Ministarstvo poljoprivrede RH, pa je glavni gost bila ministrica poljoprivrede gđa. Marija Vučković kao posebna izaslanica predsjednika Vlade RH g. Andreja Plenkovića.

Pored nje i domaćina Dubravka Viduča u ugodnom ozračju zajedničkog stola našli su svoje mjesto ministar europskih i vanjskih poslova g. Gordan Grlić Radman, predsjednica Skupštine Zagrebačke županije gđa. Martina Glasnović, posebni savjetnik ministrice Vučković i načelnik Općine Sveti Petar u Šumi g. Mario Bratulić, saborski zastupnici g. Krešo Beljak i g. Davor Ivo Stier.

Puna dvorana, koja i nije mogla primiti sve goste koji su željeli kupiti ulaznice i doći na ovu tradicionalnu manifestaciju, ugostila je veliki broj uzvanika iz inozemstva, kao i domaćih uglednika iz društvenog, gospodarskog, javnog, kulturnog i svjetovnog života naše zemlje.

Na natjecanju ove godine bilo je 148 uzoraka u četiri kategorije, a uzorke je ocijenila međunarodna Ocjenjivačka komisija sedam dana ranije i svi rezultati su objavljeni niže, na našoj web stranici ili u katalogu.

Čestitke i podršku u daljnjem radu osvajačima Velikih zlatnih šajbi srdačno su izrazili visoki uzvanici dodijelivši im nagrade i priznanja.

Ovogodišnji pobjednici su Ivan Ivoš u kategoriji Domaći proizvođači, Željko Prosinećki u kategoriji DUS, Stanislav Đierčan iz Republike Srbije u kategoriji posebni proizvodi, Ivan Urbanč iz Republike Slovenije za špek – salamu, te Bojan Sintič kao najbolji međunarodni proizvođač.

Voditelj Mislav Maroević kao uvijek profesionalno i na najvišem nivou vodio je ovu manifestaciju, a za dobro raspoloženje pobrinuli su se domaći dečki iz sastava Od sumraka do zore, pa su zadnji gosti napustili dvoranu stvarno u zoru.

Predstavnici gostiju iz inozemstva, članice ESSIK-a, politički uglednici pobjednici u pojedinim kategorijama prilikom svojih obraćanja jasno su rekli zbog čega je ovo vodeća salamersko-kobasičarska manifestacija ovog dijela Europe i zašto je Samobor centar salamerskog svijeta.

Članovi Udruge Zlatna šajba ponovo su na najvišem nivou odradili ogroman posao, a nakon nekoliko dana odmora nastavljaju sa svojim aktivnostima, natjecanjima u Mađarskoj, Sloveniji, Srbiji, BiH, Hrvatskoj, koja slijede. Tako sve do kraja listopada kada „Lemeškim kulen festom” zaključujemo natjecateljsku, a otvaramo proizvodnu godinu, održavanjem radionica i pomoći i uputama proizvođačima.

Hvala svim sponzorima i donatorima koji nas godinama razumiju, prate i podržavaju. Bez njih bilo bi nemoguće održati visok nivo manifestacije i ugled kakav godinama uživa u salamerskom svijetu.

Do novog susreta za godinu dana, pozdrav svim salamerima!

**************************************************

Pregled detaljnih rezultata (zasebnim bojama su označeni dobitnici Velike zlatne šajbe te Zlatne, Srebrne i Brončane šajbe):